Kerk - Synagoge - Moskee

KERK – SYNAGOGE – MOSKEE

Een heldere en duidelijke weergave van het gesproken of gezongen woord

De akoestiek in kerken en andere religieuze gebouwen maakt het vaak moeilijk om spraak en muziek helder en verstaanbaar weer te geven. Toch kan je met de juiste kennis en een goed doordachte productkeuze een uitstekend resultaat bekomen.

Wenst u een audiovisuele oplossing? Contacteer ons voor passend advies door onze AV-specialisten.

CONTACT

Welke AV-producten zien we in een kerk, synagoge of moskee?

Kolomluidsprekers
Kolomluidsprekers zijn vaak een heel goede keuze voor kerken en andere religieuze gebouwen met een galmende akoestiek. Kolomluidsprekers bundelen het geluid in het verticale veld waardoor ze minder ongewenste reflecties veroorzaken en het verder kunnen dragen. Goede kolomluidsprekers kunnen het geluid tot op een afstand van 30m verstaanbaar weergeven. Vergelijk de huidige kolomluidsprekers absoluut niet met de oude gekende kerkzuilen. De huidige generatie kolomluidsprekers zijn bijzonder krachtig, bundelen het geluid véél beter en geven spraak bijzonder verstaanbaar weer. In tegenstelling tot vroeger kan je met zes à acht luidsprekers vaak al een vrij grote kerk van perfect geluid voorzien. In combinatie met een compacte subwoofer geven kolomluidsprekers muziek ook zeer mooi weer.
DSP-Audio-Matrix
In tegenstelling tot de oude 100V-mixversterkers die je vaak terug ziet, zijn er tegenwoordig gelukkig betere alternatieven, namelijk krachtige laagimpedantie versterkers in combinatie met een digitale DSP-Audio-Matrix. Deze DSP-Audio-Matrix vormt het hart van de installatie en verbindt alle muziekbronnen, microfoons en luidsprekers met elkaar zoals een hoogwaardige digitale mengtafel dat zou doen, met als grote verschil dat hier de bediening voor de eindgebruiker bijzonder eenvoudig zal zijn. Enkel de instellingen voor het dagelijks gebruik zijn voorhanden via het op maat geprogrammeerde bedieningspaneel. De installatie kan dus niet meer ontregeld worden waardoor een perfect geluid gedurende vele jaren, elke dag opnieuw, gegarandeerd kan worden. Door de vele digitale hi-tech instelmogelijkheden kan de geluidstechnieker de installatie zo in detail afstellen dat zelfs in de meest moeilijke ruimtes een prima verstaanbaarheid bekomen wordt. Popgeluiden en fluitende microfoons behoren hiermee volledig tot het verleden. Verder zijn er ook enkele automatisch functies die de spraakverstaanbaarheid positief gaan beïnvloeden: automixer (de microfoons zijn enkel actief als er in de microfoon gepraat wordt), automatische volume controle (hierdoor wordt het geluidsvolume aangepast aan het volume van de spreker), …
Microfoon
De juiste keuze van microfoon is ook hier heel belangrijk. Dit kan zowel met kabel als draadloos.
Akoestische Simulatie
Geluid is vaak complex. Laat u daarom bijstaan met vakkundig advies.
Een juiste productkeuze en een professionele afregeling zijn essentieel om een goed resultaat te bekomen. Naast onze ervaring en kennis van audio maken we bij zo goed als elke aanvraag gebruik van simulatie software. Via deze akoestische simulatie software krijgen we een goed beeld van hoe de gekozen luidsprekers zich in de ruimte zullen gedragen en kunnen we een optimale plaatsing van de luidsprekers garanderen. Bij meer complexe ruimtes en projecten gaan we nog een stap verder, hier gaan we ook rekening houden met de akoestische eigenschappen van de gebuikte materialen in de betreffende ruimte en kunnen we zelfs onderzoeken hoe het aantal mensen het geluid in de ruimte zal beïnvloeden.
Projectie
Uiteraard is in een religieuze plaats de verstaanbaarheid van primordiaal belang. Toch zegt een beeld soms meer dan 1.000 woorden. Ook projectie heeft zijn intrede gedaan op religieuze plaatsen. Hierbij zijn een degelijk projectiescherm en een krachtige projector onontbeerlijk. Tijdens een uitvaart kunnen er bijvoorbeeld foto’s van de overledene getoond worden. Gedurende een eerste of plechtige communieviering kunnen de liedjesteksten geprojecteerd worden. De voorbeelden zijn legio, de producten die hiervoor ingezet kunnen worden eveneens. Laat u vooral goed informeren door onze productspecialisten.