Atrium met nieuwe geluidsinstallatie

Een wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering richtte zicht tot ons met de vraag om voor het atrium een nieuwe geluidsinstallatie samen te stellen. De nieuwe installatie zou voornamelijk voor presentaties en evenementen ingezet worden. We werden uitgenodigd in de gebouwen en noteerden zorgvuldig de eisen, wensen en behoeften van de gebruikers. Kernwoorden als kwalitatief, goede spraakverstaanbaarheid, voldoende krachtig, mooie klank, beveiligde instellingen, eenvoudig in gebruik en toch breed inzetbaar werden de basis van ons ontwerp.

Onze contactpersoon was er zich goed van bewust dat voor een goede oplossing voor een ruimte van deze omvang toch wel de nodige ervaring en kennis vereist is. 

Atrium met nieuwe audio-installatie
Apparatuur voor atrium in rack

Naast een akoestische simulatie organiseerden we ook een test setup ter plaatse in combinatie met de nodige metingen. Tijdens de demo werd duidelijk dat het opgestelde geluidsplan werkte en dat de gekozen luidsprekers volledig aan de wensen van onze klant voldeden. Hiermee werd het vertrouwen in onze oplossing en in Media Office bevestigd.

In deze installatie hebben we ook een DSP-processor opgenomen. Zonder onmiddellijk in technische details te vervallen, is een DSP processor een toestel waarin de audio uitgebreid digitaal bewerkt kan worden (Digital Signal Processing). Elke geluidstechnicus zal beamen dat deze “tools” nodig zijn om een goed en
professioneel resultaat neer te kunnen zetten.

Zo wordt de klank van de luidsprekers geoptimaliseerd aan de akoestiek van de zaal (EQ), voor de microfoons beschikken we over een soort van automatische volumeregeling (AGC) zodat zowel luide sprekers als zachte sprekers duidelijk verstaanbaar weergegeven worden, dankzij de limiter wordt de installatie beveiligd tegen
overbelasting (o.a. tegen het stuk spelen van de luidsprekers), …

Gonzende en fluitende microfoons behoren hierbij absoluut tot het verleden.

De geïmplementeerde dubbele 15” subwoofer geeft de frequenties van 40 tot 80Hz met het grootste gemak weer en vormt de perfecte aanvulling op de negen geïnstalleerde luidsprekers bij muziekweergave.

Tijdens de test-setup hebben we het verschil met en zonder subwoofer gedemonstreerd. Men was er snel overtuigd, dat de subwoofer niet mocht ontbreken. De subwoofer zorgt nl. voor een warme klank, waardoor je al snel kan spreken van een totaal andere luisterervaring.

Subwoofer voor geluidsinstallatie in atrium
Bedieningspaneel van de geluidsinstallatie in het atrium

Het programma werd zo ontworpen dat een complexe installatie eenvoudig en intuïtief bediend kan worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat het systeem flexibel genoeg is voor de uiteenlopende activiteiten. Om de gevraagde structuur, veiligheid en flexibiliteit te kunnen garanderen, vonden we de oplossing bij het uitgebreid bedieningspaneel van Bose.

In dit bedieningspaneel worden alle instellingen vrij geprogrammeerd en heeft de gebruiker een duidelijk overzicht van alle functies op het display.

Aparte scenario’s laten toe het systeem eenvoudig te bedienen bij dagelijks gebruik, maar daarnaast is er ook de mogelijkheid voor de meer ervaren gebruiker om een uitgebreid scenario op te roepen en instellingen te wijzigen in functie van de toepassing of het gebruik.

Van zodra de gebruiker de installatie uitzet, worden alle basisinstellingen teruggezet naar de standaardinstellingen en kan de volgende gebruiker met een “proper afgestelde” installatie van start gaan. Op deze manier is de continuïteit van de installatie verzekerd.

Geïmplementeerde audiovisuele oplossingen:
  • vaste geluidsinstallatie
  • signaaldistributie | audiodistributie
  • installatie
  • configuratie & programmatie
  • netwerkintegratie
  • projectmanagement
  • opleiding
  • AV-consultancy