TRAININGSRUIMTE – LESLOKAAL
Interactieve lessen en trainingen
Lesgeven is een vak apart, waarbij audiovisuele hulpmiddelen niet meer weg te denken zijn.
Heb je een trainingsruimte, die je wenst te voorzien van audiovisueel materiaal? Neem dan zeker vrijblijvend contact met ons op.
Welke audiovisuele oplossingen zien we in een leslokaal of trainingsruimte?
OPLOSSING VOOR HYBRIDE TRAININGEN/OPLEIDINGEN
Nog steeds worden trainingen online of hybride georganiseerd. Bij een hybride opleiding is een aantal van de deelnemers fysiek aanwezig in de trainingsruimte, terwijl het andere deel elders (remote) aan de training deelneemt.
Uiteraard wil de remote deelnemer dezelfde ervaring hebben als zou hij/zij fysiek in het leslokaal aanwezig zijn. Naast het (online) delen van de presentatie, is het ook belangrijk dat de trainer/presentator duidelijk in beeld komt en zelfs gevolgd wordt doorheen de trainingsruimte.
Liefst worden ook de remote deelnemers in beeld gebracht, zodat er een interactie tussen de fysiek aanwezige deelnemers en de remote deelnemers kan ontstaan.
De beamforming-technologie van de plafondmicrofoon kan ook gecombineerd worden met verschillende presets van de PTZ-camera, zodat de camera zich steeds op de actieve spreker richt.
Om de interactie tussen de fysiek aanwezige deelnemers en de remote deelnemers nog verder te bevorderen, is het ook aangenaam (lees: wenselijk), dat reacties of vragen vanuit het leslokaal/trainingsruimte ook duidelijk verstaanbaar zijn voor de remote deelnemers.
Hiervoor kan een plafondmicrofoon ingezet worden. De beamforming-technologie van een dergelijke plafondmicrofoon is immers uniek in zijn soort: hij volgt de actieve spreker.
De ‘beamforming’ gebeurt volledig automatisch: de plafondmicrofoon past zich automatisch aan aan de ruimte en de indeling ervan. Er is geen nood aan vaste zitplaatsen, de plafondmicrofoon richt zich automatisch op de actieve spreker: die kan zelfs rondwandelen in de ruimte of praten met zijn rug naar de microfoon.
Een dergelijke plafondmicrofoon met beamforming-technologie is ook eenvoudig toepasbaar in ruimtes:
- met slechte akoestiek (bv. veel glas of beton)
- waar het aantal deelnemers vaak varieert (bv. hybride trainingen en opleidingen)
- waar de indeling vaak wijzigt: het meubilair kan anders geschikt worden (bv. trainingsruimtes, polyvalente ruimte, opsplitsbare zalen), …
De beamforming-technologie van de plafondmicrofoon kan ook gecombineerd worden met verschillende presets van één of meerdere PTZ-camera ’s (Pan Tilt Zoom), zodat de camera (‘s) zich steeds op de actieve spreker richt(en). Dit kan zowel de trainer/lesgever zijn of een deelnemer, die fysiek aanwezig is in het opleidingslokaal.
SMARTBOARD | DIGITAAL BORD
Interactief lesgeven is de nieuwste norm. Hiermee kan je heel eenvoudig informatie delen, jouw aantekeningen opslaan en deze verspreiden na de training. Je hebt hierbij de keuze tussen:
- een touch monitor, die de bedrijfszekerheid van een LED-monitor combineert met de beste touch-technologie. Altijd een haarscherp beeld dankzij 4K-resolutie !
- een interactief bord (ook wel smartboard of digibord genoemd) in combinatie met een (lamploze) ultra short throw (kortbij) projector.
- een interactieve projector in combinatie met een matwit projectiebord, dat ook met gewone bordmarkers te beschrijven is.
Wij begeleiden je graag in jouw keuze uit bovenstaande technologieën, maar bieden daarnaast ook een waaier aan installatiemogelijkheden voor interactieve producten. Denk hierbij aan mobiele systemen, hoogteverstelbare constructies, …
MAGIC WHITEBOARD | CONTENT CAMERA
Heb je in jouw huidige trainingsruimte een klassiek whiteboard, dat je wil blijven gebruiken tijdens jouw hybride trainingen ? Dat kan ! Door gebruik te maken van een specifieke camera, die alles capteert wat je schrijft op het whiteboard en vervolgens direct digitaliseert wat je geschreven hebt.
De lesgever (of persoon die op het whiteboard schrijft) wordt uit het beeld gefilterd.
Zo kan iedereen – remote deelnemers en deelnemers die fysiek aanwezig zijn in het leslokaal – meekijken wat op het whiteboard geschreven wordt.
DRAADLOOS PRESENTEREN EN INFORMATIE DELEN
Het is vaak lastig om deelnemers actief betrokken te houden tijdens opleidingen. Dat hoeft het niet te zijn !
Maak gebruik van een uniek presentatiesysteem dat de betrokkenheid van jouw publiek een boost geeft. In plaats van eindeloos te bladeren door hand outs kan elke deelnemer zich concentreren op wat écht belangrijk is. Iedereen kan heel gericht screenshots nemen en een infopakket opbouwen op maat van zijn eigen interesses.
BEDIENING | AUTOMATISERING
Je moet je als lesgever kunnen concentreren op de inhoud van jouw training en niet op de audiovisuele technieken, die zich in de trainingsruimte bevinden. Daarom is een centrale besturing via een knoppenpaneel een ideale oplossing. Via een toetsenpaneel zorg je voor:
- een eenvoudige bediening van de bron, die moet weergegeven worden (computer, documentencamera, …).
- de volumeregeling van de gekozen bron.
- de selectie van de presentatieknop (bv. beeld bevriezen, zwart beeld, mute, …).
Deze panelen kunnen bevestigd worden op de wand of ingewerkt worden in de trainersdesk. Daarenboven kunnen ze gecombineerd worden met een aansluitpaneel, waarop je alle bronnen kan aansluiten (laptop, documentencamera, …).
PROFESSIONELE GELUIDSVERSTERKING
Multimedia wordt steeds vaker gebruikt tijdens lessen en opleidingen. In een moderne trainingsruimte mag dan ook de geluidsinstallatie niet ontbreken, dit ter ondersteuning van de lessen, presentaties, educatieve video’s, …
Het is wetenschappelijk aangetoond, dat mensen in het begin van een opleiding aandacht zullen hebben voor de spreker ongeacht een mindere kwaliteit van de audio. Wanneer de complexiteit van de topic echter stijgt en de opleiding vordert, zullen de meeste mensen afhaken bij een slechte audiokwaliteit.
STEMVERSTERKING
Mensen die een opleiding geven, moeten goed verstaanbaar zijn. Wordt de stem goed versterkt, dan letten deelnemers beter op.
Ook voor lesgevers met een zachte stem of in grotere leslokalen kan men best gebruik maken van een (draadloze headset)microfoon. Hiermee kan de lesgever nog steeds vrij bewegen en kan hij zonder moeite zijn boodschap aan iedereen overbrengen.
AKOESTISCHE BEHANDELING
In ruimtes waar voornamelijk harde materialen zoals marmer, beton, metaal en glas gebruikt zijn, treden er vaak akoestische problemen op. Denk hierbij aan overdreven veel galm, vervelende echo’s, een slechte verstaanbaarheid, rondzingende microfoons, … kortom een onaangename ruimte om langdurig te verblijven.
Een akoestische behandeling van de ruimte is vaak de snelste en de meest efficiënte manier om deze problemen te verhelpen.