Projectie en geluid in polyvalente ruimte & cafetaria voor WZC

Architectenbureau M10 contacteerde ons met de vraag een audiovisuele installatie met projectie en geluid te voorzien in de polyvalente zaal, vergaderzaal en cafetaria van een nieuw te bouwen WZC (woon-zorgcentrum).

De polyvalente zaal doet o.a. dienst als auditorium en ontspanningsruimte. Daarenboven is de polyvalente zaal via een mobiele wand koppelbaar aan de cafetaria zodat één grote ruimte ontstaat.

Samen met de bouwheer werden de noden van de gebruikers in kaart gebracht, zodat huidige tekortkomingen en zwakke punten weggewerkt werden in de nieuwe ruimtes.

Ontspanningsruimte van WZC met beeld en geluid - audiovisuele installatie
Inbouwluidsprekers en subwoofer in polyvalente zaal WZC

Een professionele projector en groot elektrisch bediend projectiescherm met gespannen projectiedoek zorgen voor een perfecte weergave van het beeld.

In de polyvalente zaal van het nieuwe woon-zorgcentrum hebben we getracht een huiselijke sfeer te creëren en was het voor ons vanzelfsprekend om de geluidsinstallatie zo op te bouwen, dat de bewoners op elke plaats in de zaal kunnen genieten van een goede, hoogwaardige klank en spraakverstaanbaarheid.

Om de dertien plafondluidsprekers voldoende “body” te geven, bv. bij film projectie, werden er drie subwoofers van 10 inch in het plafond ingebouwd. Op deze manier kan je ook de laagste frequenties horen en voelen zoals een hifi systeem bij je thuis.

We kozen ervoor om met een digitale signaalprocessor te werken. Dit geeft ons de mogelijkheid om de luidsprekers perfect af te regelen aan de akoestiek van de zaal en ze te beveiligen tegen overbelasting. Ook de drie draadloze microfoons werden zo afgesteld dat het volume automatisch aangepast wordt aan het stemvolume van de spreker. De automixer zorgt voor een permanente spraakverstaanbaarheid en voorkomt dat de microfoons gaan rondzingen (fluiten).

Omdat iedereen gemakkelijk met het systeem moet kunnen werken, moet de gebruiker geen of zo weinig mogelijk (hi-tech) instellingen selecteren. Gewoon de lade openen, een microfoon nemen, knopje aan en spreken maar. CD, Radio, USB stick, SD Card, MP3 speler … kunnen eenvoudig geselecteerd en afgespeeld worden.

Audio-apparatuur in afsluitbaar 19" rack voor WZC
Bedankt voor de toelichting en de ijver waarmee jullie alles in orde hebben gebracht. Ik was vanmorgen op de nieuwbouwsite, heb alles getest en zonder iets aan instellingen te hoeven aanpassen, werkte alles.
Woonzorgcentrum
Koen V.
Directeur WZC
Geïmplementeerde audiovisuele oplossingen: