HDBaseT

HDBaseT

HDBaseT is de wereldwijde standaard voor de overdracht van UHD video en audio over een enkele netwerkkabel

WAT IS HDBASET?

HDBaseT technologie is een techniek waarmee “utra-high-definition” beeld- en geluidssignalen over lange afstand gestuurd kunnen worden zonder dat je hierbij gebruik hoeft te maken van lange en vaak dure HDMI- of VGA-kabels. Door middel van een zender, een ontvanger (meestal ingebouwd in het apparaat) en een CAT.5e/6/7 netwerkkabel kunnen deze signalen over een afstand van gemiddeld 100 meter worden gezonden. Naast beeld en geluid kunnen ook Ethernet, USB 2.0, verschillende controlesignalen (zoals RS-232 en/of IR) en tot wel 100 Watt (DC) gelijkstroom door dezelfde kabel heen (PoH – Power over HDBaseT). Nog grotere afstanden kunnen overbrugd worden via glasvezelkabel.

WAARVOOR IS HDBASET EEN ALTERNATIEF?

HDBaseT is een alternatief voor standaarden zoals o.a. HDMI, VGA, … . Het verbindt netwerken van bv. computers, videoconferencingsystemen, … naar compatibele beeldapparaten zoals monitoren, projectoren, …

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN HDBASET?

De voordelen van HDBaseT zijn dat zowel beeld, geluid, controlesignalen, Ethernet en PoH over één enkele standaard CAT.5e/6/7 kabel kunnen lopen en dit over een lengte van maar liefst 100 meter.

HOE WORDT HDBASET IN DE PRAKTIJK TOEGEPAST?

Voor bedrijven, horeca, detailhandel, onderwijs, overheid, … wordt HDBaseT ingezet wanneer het noodzakelijk is om audiovisuele-data te verzenden over lange afstanden.
Voor musea, themaparken en andere publieke plaatsen kan je de apparatuur centraal en beveiligd plaatsen om vervolgens de signalen te verdelen naar de diverse monitoren en projectoren.

IS MIJN APPARATUUR GESCHIKT VOOR HDBASET?

HDBaseT werkt op alle apparaten met HDMI. Met ruim 2,3 miljard verkochte apparaten met HDMI-aansluiting heeft iedereen inmiddels HDMI apparatuur. Het protocol is ontwikkeld door LG Electronics, Samsung Electronics, Sony Pictures Entertainment en Valens. Steeds meer bekende merken implementeren de HDBaseT chips in hun apparaten.

WAT HEB JE VOOR HDBASET NODIG?

  1. HDBaseT zender
  2. HDBaseT ontvanger (steeds meer in de apparatuur geïntegreerd)

KAN IK OOK ÉÉN HDBASET SIGNAAL AFSPELEN OP MEERDERE SCHERMEN?

Ja, dat kan. Daarmee is HDBaseT ook uitstekend geschikt voor digitale berichtgeving (ook gekend als digital signage of narrowcasting).

GESCHIEDENIS – DE VERSCHILLENDE VERSIES

HDBaseT 1.0
  • Geïntroduceerd in 2010
  • Point-to-point connectiviteit
  • 5Play (video, audio, control, Ethernet, and power)
HDBaseT 2.0
  • Geïntroduceerd in 2013
  • Multipoint-to-multipoint connectiviteit
  • Daisy-chain
  • USB voor multi-touch en KVM-toepassingen
  • Verbeteringen in de distributie van 4K UHD video
  • Ondersteuning voor glasvezelkabels

WELKE KABEL GEBRUIK IK VOOR HDBASET?

De technologie is ontwikkeld om HDBaseT eenvoudig te kunnen integreren in een bestaande LAN-infrastructuur met voornamelijk CAT.5e kabels. Echter dienen we wel te vermelden dat CAT.6A bekabeling zowel betere prestaties als een foutloze transmissie biedt.

KAN IK VOOR HDBASET EEN STANDAARD NETWERKSWITCH GEBRUIKEN?

Nee. HDBaseT is gebaseerd op een ander protocol dan standaard Ethernetapparaten.

ONDERSTEUND HDBASET 4K?

Ja. HDBaseT is de enige standaard die het ultra-HD/4K-signaal over een afstand van 100m kan transporteren.

ZIJN ALLE HDBASET-GECERTIFICEERDE PRODUCTEN COMPATIBEL MET ANDERE HDBT-GECERTIFICEERDE PRODUCTEN?

Nee. Aangezien HDBaseT een standaard oplossing biedt in een nog grotere wereld aan technologie kan het zijn dat niet alle merken de 5Play functies van HDBaseT ondersteunen. Het controleren van de compatibiliteit tussen de verschillende HDBaseT apparatuur is dus aan te raden. Klik hier om de compatibiliteit van een toestel te controleren.